Beter leren schrijven met Tekster
Aan het eind van de basisschool is slechts 30% van de leerlingen in staat om schriftelijk een boodschap over te brengen. Om dit te verbeteren, is aan de Universiteit Utrecht Tekster ontwikkeld: een lesmethode voor schrijfvaardigheid voor groep 6 tot en met 8.
Schrijven is belangrijker dan ooit
E-mail, berichtjes op WhatsApp en Facebook, blogs, internetfora: in deze tijd schrijven we meer dan ooit. Het is daarom van essentieel belang dat het onderwijs onze kinderen al op jonge leeftijd leert om zich schriftelijk uit te drukken. Het huidige taalonderwijs richt zich echter voornamelijk op lezen, woordenschat en spelling. Dit maakt Tekster een waardevolle aanvulling voor het taalonderwijs.

Tekster werkt
Al na 4 maanden onderwijs met Tekster gaan leerlingen 1½ leerjaar vooruit. Dit blijkt uit onderzoek is uitgevoerd bij 144 leerkrachten en bijna 3000 leerlingen. De kern van Tekster is een schrijfstrategie waarmee leerlingen op een gestructureerde en speelse manier een aanpak leren voor het schrijven van teksten. Dit geeft leerlingen veel houvast. Waar ze zich eerst niet goed schriftelijk konden uitdrukken, zijn ze nu in staat om een e-mailtje, een recept, een uitnodiging of een spannend verhaal te schrijven.
Schrijven met Tekster is fun!
Niet alleen leidt Tekster tot pareltjes van teksten, leerlingen vinden Tekster ook leuk. De verscheidenheid aan opdrachten motiveert leerlingen om in de pen te klimmen. Door hun teksten te bespreken met klasgenoten ervaren ze dat schrijven een functie heeft: “Met mijn spelregels kunnen mijn vriendjes een nieuw spel spelen!”
Weer meer werk voor de leerkracht?
Nee, Tekster levert jou als leerkracht juist tijd op. Eindelijk heb je leuke schrijfopdrachten tot je beschikking en een duidelijk stappenplan waarmee je al in 10 minuten je leerlingen aan het werk kunt zetten. De strategie van Tekster is ook makkelijk toepasbaar bij het schrijven van werkstukken voor bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskunde.
Bestel nu!
De lesmethode Tekster is te bestellen via het contactformulier. De lesmethode bestaat uit 20 lessen per leerjaar en is zowel digitaal als op papier verkrijgbaar. Verder zijn er voor ieder leerjaar toetsboeken om de schrijfontwikkeling in kaart te brengen en op een formatieve manier te volgen.