Waarom Tekster ook op jouw school?

BlQyFoAIMAAPcj-.jpg-large

Beter leren schrijven met Tekster

Aan het eind van de basisschool is slechts 30% van de leerlingen in staat om schriftelijk een boodschap over te brengen. Om dit te verbeteren lanceren onderzoekers aan de Universiteit Utrecht Tekster, een lesmethode voor schrijfvaardigheid voor basisscholen in heel Nederland.

Schrijven is belangrijker dan ooit

E-mail, berichtjes op WhatsApp en Facebook, blogs, internetfora: in deze tijd schrijven we meer dan ooit. Het is daarom van essentieel belang dat het onderwijs onze kinderen al op jonge leeftijd leert om zich schriftelijk uit te drukken. Het huidige taalonderwijs richt zich echter voornamelijk op lezen, woordenschat en spelling. Dit maakt Tekster een waardevolle aanvulling voor het taalonderwijs.

BL59aXvCUAEsznz.jpg-large

Tekster werkt

Al na 4 maanden onderwijs met Tekster gaan leerlingen 1½ leerjaar vooruit. Dit blijkt uit onderzoek dat de afgelopen vier jaar is uitgevoerd bij 144 leerkrachten en bijna 3000 leerlingen. De kern van Tekster is een schrijfstrategie waarmee leerlingen op een gestructureerde en speelse manier een aanpak leren voor het schrijven van teksten. Dit geeft leerlingen veel houvast. Waar ze zich eerst niet goed schriftelijk konden uitdrukken, zijn ze nu in staat om een e-mailtje, een recept, een uitnodiging of een spannend verhaal te schrijven.


Schrijven met Tekster is fun!

Niet alleen leidt Tekster tot pareltjes van teksten, leerlingen vinden het ook leuk. De verscheidenheid aan opdrachten motiveert leerlingen om in de pen te klimmen. Door hun teksten te bespreken met klasgenoten ervaren ze dat schrijven een functie heeft: “Met mijn spelregels kunnen mijn vriendjes een nieuw spel spelen!”


Weer meer werk voor de leerkracht?

Nee, het levert leerkrachten juist tijd op. Eindelijk hebben ze leuke schrijfopdrachten tot hun beschikking en een duidelijk stappenplan waarmee ze al in 10 minuten hun leerlingen aan het werk kunnen zetten. De strategie van Tekster is ook makkelijk toepasbaar bij het schrijven van werkstukken voor bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskunde. “Met Tekster is schrijven niet langer een struikelblok voor mijn leerlingen.”

Bestel nu!

De lesmethode Tekster is te bestellen via ons bestelformulier. De lesmethode bestaat uit een werkboek voor leerlingen met 20 lessen inclusief docentenhandleiding en toetsingsmateriaal. In het schooljaar 2017-2018 zal Tekster ook in digitale vorm verschijnen.